Svi sudionici treninga

Pripreme servisera za sezonu

Dvadesetak Yanmarovih ovlaštenih voditelja servisa iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore okupilo se u organizaciji Navele 11. i 12. travnja u Marini Punat na otoku Krku kako bi se čim bolje pripremilo za održavanje motora nove generacije.

Common rail motori i elektronski upravljani motori zahtijevaju posve novi pristup i alate koji jamče preciznu dijagnostiku koja je pretpostavka najkvalitetnijeg održavanja. Riječ je o softverskim alatima SA-D (Smart Assist D) koji su najavljeni još tijekom 2014. godine, a dio Yanmarovih servisera u Hrvatskoj upotrebljava ih od prošle godine. Svi su oni prošli obuku na njima, najprije u Nizozemskoj, a potom i u Hrvatskoj, pa je za njih okupljanje u Puntu bila prilika za međusobnu razmjenu iskustava u primjeni. Ostali su se upoznavali s novim pristupom održavanju i predbilježili su se za dobavu softvera pa će njime biti opremljena kompletna Yanmarova servisna mreža. Susretu je prisustvovao i Mark Bender, postprodajni specijalist Yanmara. Kako motori novih generacija, među inima serija 8LV, 6LY i 4JH sve više stižu na istočnu obalu Jadrana, intenzivira se potreba za novim načinom rada i novim znanjima kako prilikom isporuke takvih motora tako i tijekom njihovog održavanja. Serviseri su upoznati i sa stalnim razvojem alata za pojedine senzore. Teoretski dio osposobljavanja održavao se u učionici, a praktični na motorima 8 LV 370 sa Z drive VCS-om, ugrađenima na jahtu Terra Nauta 40 i jedrilici Beneteau Oceanis 40 s Yanmarom JH5E. Serviseri su imali priliku demonstrirati i iskušati rad on board i off line, odnosno dijagnosticiranje izravno na brodu te skidanje elektronskih sklopova, njihovo odnošenje u radionicu, obavljanje potrebnih radnji i vraćanje na motor.

Dio vremena posvećen je općenito certificiranom održavanju motora i posebno važnosti registracije svih vlasnika i korisnika Yanmarovih motora, razvoju loyalty programa i primjeni trogodišnjeg produženog jamstva koji im donosi značajne prednosti i smanjivanje troškova korištenja.

Slike