WBC40

Tvrtka: Radež d.d.
Lokacija: Blato, otok Korčula, Hrvatska
Website: www.radez.hr

Po dva Yanmarova motora ugrađena su i u četiri katamaranske radne brodice WBC40. Brodica je pouzdana, ekonomična, multifunkcionalna i trajna, namijenjena non-stop uporabi u najrazličitijim stanjima mora.

Osnovne tehničke karakteristike

Dužina 11.99 m
Širina 6.80 m
Gaz 0.97 m
Istisnina 15.500 kg
Kapacitet 13.000 kg
Motor Yanmar 2x130 HP
Radna brzina 7 Knots
Materijal Iron

Motor

U radnu brodicu ugrađuju se dva Yanmara 6CHE3L. Prikaz motora možete preuzeti u prilogu.

Više o brodici

Pred radne brodove na uzgajalištima ribe postavljaju se mnogobrojni zadaci. Njima se dovozi hrana i odvozi uzgojena riba. Bez njih nije moguće rukovati kavezima te ih održavati i čistiti. S njima se guraju i povlače kavezi, mijenjaju mreže, služe za obavljanje svih pomorskih radova na ribogojilištima, a njihove palube mjesta su za rad uz ribogojilišta. Radni katamaran 2235 projektiran je tako da odgovori svim tim zahtjevima, a da istodobno njegova dužina ostane u kategoriji brodica.

Trupovi, izrađeni od čelika, dodatno su ojačani na bočnim stranama, a u njima su vodonepropusne pregrade koje svaki trup dijele u tri prostora – strojarnicu, spremište i pramčani prostor. Na njima se nalazi prostrana paluba površine 54 m2 s kranom s hidrauličnim vitlom dosega 12,5 m i nosivosti 2 t. Na prednjem dijelu palube nalazi se kormilarnica u koju se po potrebi može smjestiti pet osoba. Brodicom se upravlja hidrauličnim kormilarskim uređajem. Sve podnice palube i kormilarnice su protuklizne. Brodica je opremljena i morskim hidrantom kapaciteta 250 l/min. Pogodna je za smještaj pogonskih jedinica robota za čišćenje kaveza.

U svakom trupu nalazi se prostrana strojarnica i skladišni prostor. U njima se lako obavlja održavanje pogonskih strojeva. Podovi u strojarnicama su također protuklizni,  a u strukturi svakog trupa ugrađen je 1200 litarski tank. Strojarnica je opremljena vatrodojavom i sustavom za gašenje. Ukupna zapremina skladišnog prostora iznosi 23 m3.

U dosadašnjoj eksploataciji radne brodice ispunile su sve zahtjeve koji su se pred njih postavili. Pokazale su iznimna manevarska svojstva, a dva Yanmarova motora vrlo pouzdanima.