Z pogon za 4LV seriju motora

Yanmar Marine International kompletirao je ponudu serije 4LV novom izvedbom cijenjenog dizelskog motora s direktnim ubrizgavanjem visoko rafiniranog goriva, sada dostupnog i sa Z-pogonom, uz dosadašnji osovinski prijenos,  prezentiran po prvi put na sajmu METS u studenome 2018. godine. Motor je dostupan u 5 kombinacija od 150 do 250 konjskih snaga s Yanmarovim prijenosom ZT370H koji nudi izuzetno ubrzanje i iskoristivost goriva. Nevjerojatno je tih tijekom rada s vrlo malo vibracije te kao takav prikladan za ugradnju u razne vrste brodica.

Kompletiranjem ponude Yanmarova 4LV unutarnjeg motora predstavljenog početkom godine, u rasponu snaga 150 / 170 / 195 / 230 / 250 KS u novom modelu zglobnog prijenosa, s najnovijim, direktnim elektroničkim ubrizgavanjem goriva, iskoristivost snage i goriva dolazi do maksimuma. Ova generacija motora koristi Thermo Swing Wall Insulation tehnologiju koja pruža maksimum termičke iskoristivosti, što čini izgaranje potpuno i dodatno povećava iskoristivost, okretni moment i smanjuje emisiju štetnih tvari. Yanmarovi dizelski motori od 150 do 250 konjskih snaga napravljeni su u istim dimenzijama, na istim baznim dijelovima, što mehaničarima olakšava postupak ugradnje u raznim opcijama.

Novi modeli Yanmar ZT370H zglobnog prijenosa opremljeni su hidrauličnim višedijelnim kvačilom za izuzetno glatki i tih rad mjenjača, a dolazi s EXO tvrdom anodizacijskom prevlakom koja pruža izuzetnu zaštitu od korozije. Kako bi se osigurale optimalne performanse kod ugradnje u različite tipove brodica za različite namjene, ZT370H dolazi s različitim opcijama, primjenjivih na rekreacijskim i gospodarskim/komercijalnim namjenama. ZT370H raspoloživ je kao električni ili mehanički modela mjenjača s integriranim ispušnim sistemom.

Direktor prodaje i marketinga Floris Lettinga izjavio je nedavno – „Izuzetno smo sretni što možemo najaviti potpunu seriju 4LV motora sa ZT370H pogonom, što će našim kupcima omogućiti razne opcije i zadovoljiti njihove posebne želje. To našu prisutnost na tržištu čini življom i odgovara još većem broju plovila.“  Istaknuo je da je „Yanmar 4LV prepoznat kao snažan, tih i efikasan motor u klasi. Modeli sa Z-pogonom sada imaju još impresivnije performanse pri ubrzanju zahvaljujući duplim propelerima s niskim gazom što omogućava prilaz plićaku. Motor i Z-pogon dizajnirani su tako da se lako ugrađuju i održavaju te su kompatibilni s prethodnim Z i izravnim pogonima.“

Svi Yanmarovi 4LV motori i ZT370H reduktori nude više opcija kontrolnih sistema, uključujući električne i standardne mehaničke kontrole za komercijalnu ili rekreacijsku plovidbu. Modeli su također dostupni u kombinaciji s ultra laganim Yanmar JC10 joystick upravljačem za lagano manevriranje. Kupcima je na raspolaganju i jednostavna upravljačka ploča uz koju ide Yanmarov NMEA set instrumenata, ali je isto tako kompatibilan sa svim drugim NMEA 2000 multifunkcionalnim jedinicama. Svi Yanmarovi motori zadovoljavaju EPA Tier 3 regulative emisije plinova, gotovo bez ispuštanja dima.

Uz 4LV Z-drive serije, u ponudi je i 8LV dizelski motor s ZT370H Z-pogonom  snage 320, 350 i 370 konjskih snaga.

Predstavljen je i novi sail drive SD 80 namjenjen jedrilicama sa ugrađenim motorima snage 80,  110 i 150KS.